Kategorije

Ostali prispevki

digitalizacija poslovanja

Pomembno je, da so dokumenti in podatki pregledno urejeni in hitro dostopni

modul odos pogodbe

Modul ODOS Pogodbe

informacijski sistem odos

Modularna zasnova in integracije za maksimalno prilagodljivost

elektronsko vročanje ODOS

ODOS je povezan s sistemom za elektronsko vročanje SI-CeV

vzorčna notranja pravila za občine

VZORČNA NOTRANJA PRAVILA ZA OBČINE, KI SO UPORABNICE SISTEMA ODOS

modul ODOS naročilnice

MODUL ODOS NAROČILNICE

ELEKTRONSKO PODPISOVANJE V ODOSu, TUDI S PAMETNIMI MOBILNIMI NAPRAVAMI

Elektronsko podpisovanje postaja vse bolj realnost. Zato je v ODOSu podprto že od nekdaj. Do nedavna ni bilo tako zelo razširjeno med uporabniki. Sicer pa ODOS že od vselej omogoča elektronsko potrjevanje in podpisovanje zadev in dokumentov.

Moderen način dela, ki ga je pospešila pandemija, ki smo ji bili priča pretekli dve leti, pa sta uporabo e-podpisovanja pospešila in prestavila »v višjo prestavo«. K temu je pomembno prispevala tudi sprememba zakonodaje, ki je organom državne in lokalne uprave zapovedala medsebojno izmenjavo dokumentov po elektronskih poteh, kar je pripeljalo do množične uporabe e-podpisovanja.

Sistem ODOS že več let omogoča E-podpisovanje s kvalificiranim digitalnim potrdilom (KDP) tudi s pametnimi mobilnimi napravami z Android in iOS operacijskim sistemom. S pomočjo mobilne aplikacije ODOS+ pa lahko uporabniki ODOSa podpisujejo in potrjujejo zadeve in dokumente v sistemu ODOS tudi preko pametnih mobilnih naprav.

Da uporabnik lahko e-podpisuje, mora imeti v ODOSu registrirano KDP, s katerim podpisuje zadeve in dokumente v ODOSu s pomočjo osebnega računalnika. Da pa lahko uporabnik e-podpisuje s pametnimi mobilnimi napravami, mora svoje KDP registrirati v podpisni aplikaciji ODOS+ na ustrezni pametni mobilni napravi.

Uporabnik dostopa do ODOSa prek spletnega brskalnika na pametni mobilni napravi, zadeve in dokumente pa e-podpiše z aplikacijo ODOS+, ki se aktivira v procesu podpisovanja.

Postopek registracije KDP je preprost in ga po navodilih lahko opravi uporabnik sam ali pa mu pomaga naša prijazna služba podpore. Prednost tega je, da svojega kvalificiranega digitalnega potrdila uporabnik ne namesti na pametni napravi in se s tem ne izpostavi možnostim zlorab.

Aplikacijo ODOS+ namestite brezplačno iz App store in Google play.